Přívalové deště na IX. CCW

Přívalové deště je slovní zvrat, který se letos vyskytuje v češtině neobvykle často. A vždy to končí jako postrach motoristů. Nemohlo tomu být jinak ani v sobotu 22. srpna, kdy šesticentimetrové proudy vody na silnicích, poblíž nejvyššího bodu Vysočiny, přinutily pořadatele, aby odtroubili Classic Car Weekend a vítěze tahali losem. Přesto se účastníci shodli na tom, že se wekend nakonec vydařil.

Přívalové deště na IX. CCW 1

Jak to obvykle bývá, začína weekend již v pátek. Nebylo tomu jinak ani v Bystřici nad Pernštejnem, kam sezval brněnský Classic Car Króžek přes 60 automobilů na setkání, kterému říkají Classic Car Weekend. Již v pátek se zde sešla dobrá polovice přihlášených. Někteří dokonce přijeli dříve, aby v Dolní Rožínce shlédli Muzeum veteránů Tatraklubu v Bystřici. Třeba Tatraplán vyrobený v roce 1951, který v Kopřivnické Tatře při GO v roce 1966 převlékli spolu s dalšími třemi do karoserie Tatry 603 z roku 1966. To byl tedy pátek, kdy slunce svítilo a teplota dosahovala 30 stupňů, a kdy nikdo nemohl tušit vývoj příštího dne.

Přívalové deště na IX. CCW 2

K večeru se sešli časní účastníci setkání na náměstí v Bystřici (autama to nešlo, na náměstí v Bystřici probíhá rekonstrukce a pracovalo se i v pátek večer), aby shlédli vernisáž výstavy S veterány do 50. let, kterou připravilo Městské museum. Výstava potrvá v Bystřici přes měsíc a skutečně stojí za to. Již proto, že nás zve zpět do let padesátých, stejně jako faktem, že Škodě Oktávii je také letos zrovna padesát. Na výstavě je od každého něco. Něco z politiky, něco z umění, společenského života, dokonce i tehdejší známky a mnoha dalšího z let padesátých.

Pak přišla sobota. Ráno již nebylo tak slunečné jako pátek, ale slibovalo, že to snad přece jen bez deště vydrží. Tak se tedy odjezdy z rampy odstartovala 90 kilometrová pohodová soutěž podle šipkového itineráře. Jako vždy v CCK rally i tato famózní obousměrná krasojízda, (abych použil brněnské hantec), byla skutečně obousměrná, tedy posádky byly rozděleny a startovaly v protisměru. Musím říci, že tato idea je fantastická, protože nakonec všichni potkají všechny a potkají-li se dva veteráni (a Škodovčičky určitě začínají veterány být), je to vždy zážitek.

Přívalové deště na IX. CCW 3

Vše fugovalo perfektně. Kontroly, úkoly, vše a kolem přehrady Vír se bez deště dojelo až do městečka Svratka, kde u místních hasičů byla přestávka s pohoštěním a návštěvou muzea řemesel. Samotná Svratka určitě stojí za samostatnou návštěvu jednak sportovním vybavením města a jednak fantastickým okolím v srdci Žďárských vrchů. Tentokrát to ale jaksi pro počasí nevyšlo.

A jsme u těch přívalových dešťů. Protože právě tam začaly. U zaparkovaných automobilů u Muzea řemesel bylo najednou tolik vody, že se k nim ani nedalo přijít suchou nohou. Organizátoři se snažili vytrvale bojovat proti dešti, přesunuli program (plánovaný na dvůr hasičské zbrojnice) do Sokolovny, ale déšť pořád sílil a tak to nakonec museli vzdát. Auta odjela couravým tempem zpět na start do Bystřice.

Náhradou byl večerní program, kde k tanci hrál (podle Brňáků) nejlepší Rock and Rollový orchestr republiky – The Fireballs, o kterých jsem slyšel, že jsou to prý samí doktoři medicíny. No a jak již bylo řečno – vítěz se tahal s papírového pytle v rukou Velkého Stréca Jirky Karáska. Ale nakonec se všichni shodli – příště přijedeme zase.

Tak snad jenom brňákům popřát lepší štěstí s počasím na příští jubilejní X. Classic Car Weekend opět v Bystřici nad Pernštejnem v roce 2010.

Ilja Marco