Zlatý hřeb v Soběšicích

Legendární závod Brno – Soběšice je bez nadsázky jedním ze zlatých hřebů veteránské sezony u nás. Samozřejmostí je zde perfektní organizace, stylová propagace i nebývalé množství cen a trofejí pro jezdce. Např. již jen samotný program k akci předčí svým rozsahem i obsahem leckterý z motoristických časopisů.

A tak není divu, že se do Soběšic sjede více než 250 klenotů na kolech, které se jen tak někde nevidí. A to je ještě startovní pole jezdců a strojů podrobeno výběru a omezeno rokem výroby (1955).

Zlatý hřeb v Soběšicích

Jednoznačně je zde tedy upřednostněna kvalita před kvantitou a tento přístup pořadatele se vyplácí. Žádný balast, co stroj to legenda a živé legendy našeho motorsportu uvidíte i v sedlech a za volanty těchto strojů. Tímto je postaráno také o vysokou sportovní úroveň akce. Pozorujete-li jezdce na trati, nepochybujete, že své stroje dokonale znají, věří jim a nijak je nešetří. Ostatně mnohé vám napoví už pohled do startovní listiny.

Jednu věc mají Soběšice, které se jedou v závěru veteránské sezony, společnou s Oldtimer festivalem ve Slavkově, který je pro změnu pořádán na jejím začátku. Ani tam a ani zde jsme nezaregistrovali patřičný zájem ze strany medií, zejména motoristických redakcí. V Soběšicích i ve Slavkově mají motoristické lahůdky přímo u nosu a … nic!

Díky vstřícnému a přátelskému přístupu pořadatelského klubu (VCC) jsme se mohli na akci prezentovat také a svést se po trati závodu i když naše vozidla nesplňují věkový limit. Protože jsme nezávodili a nemuseli tak ani trénovat, měli jsme dost času si v klidu prohlédnout vystavené skvosty, uvařit kávičku, přikousnout zákuseček, ba i něco málo ogrilovat.

Zlatý hřeb v Soběšicích

Děkujeme pořadatelům z VAC Brno a těšíme se na příští ročník.

Redakce